PUT A SPRING ON IT!

Waarom werken we met veren in toestel pilates? Veren werken principieel heel anders dan gewichten. Bij traditionele krachttraining betekent het toevoegen van meer weerstand (of gewicht) een grotere uitdaging voor de sporter. In Pilates is de uitdaging van weerstand toch wel anders: soms staat meer weerstand niet gelijk aan meer uitdaging.

Een van de dingen die de Pilates-oefenmethode onderscheidt van andere trainingen is dat Pilates-apparatuur afhankelijk is van de hoeveelheid en het typen veren om weerstand te bieden, in plaats van standaard halterschijven of fitness halters. Ook de manier waarop de weerstand ingezet wordt bij iedere oefening is heel typerend voor de pilates methode.

Bij standaard krachttrainingsapparatuur is het gewicht of de weerstand constant tijdens de oefening. Elke sporter, ongeacht zijn grootte of lichaamsmassa, die een bv een Leg Press gebruikt die is geladen met 50kg, zal tijdens de beweging van de oefening dezelfde hoeveelheid gewicht verplaatsen.

Er zal een eerste volledige inspanning zijn om de beweging te starten (onthoud dat een bewegend object al gemakkelijker in beweging kan worden gehouden), er zal kracht nodig zijn om de voetplaat weg te duwen en er zal de inspanning zijn die nodig is om de voetplaat terug te brengen naar de startpositie zonder dat het gewicht op het lichaam botst. De weerstand van 50kg en de zwaartekracht blijven constant.

De fysica van veren is heel anders. Het type veer dat op Pilates-apparatuur wordt gebruikt, wordt een “tension-/extension spring” genoemd. Wanneer dit type veer wordt uitgerekt vanuit zijn rustpositie, oefent het een tegenkracht uit die evenredig is met zijn lengteverandering. Met andere woorden, hoe meer je een veer uitrekt, hoe meer tegenkracht deze levert. Dat betekent dat er meer kracht nodig is om die tegenstand te overwinnen.

In Pilates Reformer Footwork is er een initiële kracht nodig om de beweging te starten; een kracht die nodig is om de veren uit te rekken, en een kracht om de wagen terug te brengen naar de uitgangspositie.

In tegenstelling tot de beweging bij de Leg Press, neemt de kracht die moet worden overwonnen bij Footwork echter toe naarmate de wagen verder van de footbar wordt getrokken, en neemt deze af naarmate de wagen terugkeert naar huis. Hoe groter je bent, hoe meer weerstand ga je hebben aan het eind van de oefening (terwijl de wagen uit is), en hoe meer weerstand je moet bieden om terug thuis te komen met de wagen.

Deze lengte/oppositie variabele van de veren stelt ons in staat om elk lichaam op dezelfde apparatuur met dezelfde veren te laten trainen. We houden zeker wel rekening met kwetsuren en ervaring en passen de veren in aantal en soort aan om dit op te lossen.

Bij Pilates-oefeningen is de manier waarop we weerstand gebruiken net zo belangrijk als de hoeveelheid weerstand die we gebruiken. Over het algemeen geldt dat hoe meer weerstand er is, hoe uitdagender het zou zijn voor de extremiteiten; hoe minder weerstand er is, hoe uitdagender voor de krachtpatser.

Weerstand of hulp?

Maar ook het type oefening en de combinatie met de veren kan een uitdaging of een hulp zijn!  Hoe minder weerstand er in de veren tegen de wagen is, hoe moeilijker een bepaalde oefening kan worden. Bijvoorbeeld Long Stretch.

Bij de Long Stretch is het veel moeilijker te stabiliseren in de lange uitgestrekte positie met minder veren en het naar huis brengen is echt werken! Ook bij de short spine massage komt er hulp van meer en krachtigere veren en is de oefening moeilijker met minder veren. Hoe hoger de veerspanning, des te meer hulp wordt geboden bij het op en neer bewegen van de benen en het bekken en zorgt ook voor een diepere stretch in de rug. Net als bij de Long Stretch is meer weerstand gelijk aan meer hulp en minder uitdagend dan minder weerstand met minder hulp.

Bij het gebruik van elk apparaat met veren – bewaak je mind-body connection! Het is de precisie in oefening die de methode diepgang geeft.

 

Pin It on Pinterest

Share This