Eén van de interessante concepten van het klassieke Pilates-werk, is iets dat we de 4 S’en noemen. Als instructeurs gaan we deze S’en niet echt met jullie bespreken, maar we gaan altijd aan ze denken als we met jullie werken.

1. STRENGTH

Strength – Kracht: of het nu specifiek is voor de core, je bovenlichaam of onderlichaam, voor de ene kant van het lichaam versus de andere (d.w.z. rechterarm versus linker). Door Pilates ontwikkel je kracht. Enkele oefeningen die we gebruiken voor kracht zijn: de serie van 5 op de mat, arm springs, leg springs, push-ups,…

De weerstand van de veren of je eigen lichaam bouwt in de loop van de tijd echt krachtige spieren op.

2. STAMINA

Uithouding of het vermogen om dat kracht-werk voor een langere periode uit te voeren. In eerste instantie leer je de reeks van 5, opgedeeld in vijf verschillende oefeningen, met tussendoor een kleine pauze. Als je doorgaat met oefenen, zal je core kracht je uiteindelijk kunnen ondersteunen bij het uitvoeren van de serie van 5 zonder te stoppen. Krijg je de mooie transities onder de knie? Mooi, nu gaat een les aanvoelen als één lange oefening zonder onderbreking.

3. STABILITY

Een stabiel centrum kunnen behouden is wat we nastreven in iedere pilates sessie.

Naarmate we onze ledematen verder van ons centrum laten bewegen, wordt het moeilijker dit te houden. De eerste oefening, the hundred  is een geweldige oefening waarbij we een stabiel centrum nodig hebben (inclusief een stabiel hoofd), terwijl de benen lang zijn en enkel de armen bewegen.

4. STRETCH 

Elke, ja iedere, Pilates-oefening is een stretch. like- how? Als we zeggen ‘denk aan je 2-way-stretch’ de tweerichtingsrekcomponent; werken vanuit een stabiel centrum (onze core), voeren we oefeningen uit die onze ledematen weg van het centrum van ons lichaam rekken om lengte te creëren. En zo dus te stretchen.

Dus je volgende sessie: denk even welke van de 4 S’s je het meest nodig hebt en welke het minst.

Onthou dat we allemaal alle 4 nodig hebben, en soms zijn 2 onze belangrijkste focus (niet alleen 1).

Geniet van het proces en blijf bewegen!  

 

PILATES PRINCIPES

Pilates is een reeks gecontroleerde bewegingen voor het hele lichaam dat de buik, billen, onderrug en binnenkant van de dijen versterkt. In Pilates noemen we deze regio je ‘powerhouse’. Door je powerhouse te versterken, merk je verbeteringen in houding, energie, flexibiliteit, balans, kracht, uithoudingsvermogen en spiertonus. Naast deze 4 S’en omvat elke sessie de zes principes van Pilates: controle, concentratie, lichaamsuitlijning, precisie, correcte ademhaling en vloeiende beweging.

“Pilates in three words. Stretch with Strength and Control. And the control part is the most important because that makes you use your mind”

Pin It on Pinterest

Share This